Αννίτα Νικολάου: «Δεν μπορούσα να παρακολουθώ να γκρεμίζουν τα όνειρα των παιδιών»

Date:

Share post:

Η Αννίτα Νικολάου είναι η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Ο Παμπίνος ποδοσφαιριστής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων και το books-cy.com επικοινώνησε με τη συγγραφέα ώστε να μάθει περισσότερα.

Αναλυτικά:

Καλησπέρα και ευχαριστώ γι αυτή τη συνέντευξη!

«Καλησπέρα. Εγώ σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε  να συστήσω  το βιβλίο μου στους αναγνώστες σας».

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα αγόρια σου. Πες μας πως προέκυψε η ιστορία;

«Ο Παμπίνος ποδοσφαιριστής» είναι εμπνευσμένο από τα δύο μου αγόρια, τα οποία ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Και οι δύο αγαπούν πολύ ποδόσφαιρο και θέλουν μελλοντικά να ασχοληθούν με αυτό. Γι’ αυτό και οι δύο αφιερώνουν πολύ χρόνο και κόπο σε αυτό το άθλημα.

 Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο είναι επειδή πολλοί φίλοι και γνωστοί τους έλεγαν ότι άδικα αφιερώνουν τόσο χρόνο σε ένα άθλημα που στην Κύπρο δεν έχει μέλλον και δύσκολα ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει καριέρα.

Αυτά τα λόγια, τα ακούγαμε και τα ακούμε συχνά, τόσο τα αγόρια όσο και εμείς οι γονείς τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που γεννήθηκε ο Παμπίνος. Δεν μπορούσα να μείνω απαθής και να παρακολουθώ να γκρεμίζουν τα όνειρα των παιδιών, όχι μόνο των δικών μου, επειδή κάποιοι  άνθρωποι, θεωρούν ότι κάποια πράγματα είναι για λίγους και ακατόρθωτα να συμβούν.

Πιστεύω, ότι τα παιδιά και γενικότερα όλοι μας, εάν θέλουμε  να πετύχουμε κάπου και δουλέψουμε και αφοσιωθούμε σε αυτό, τότε η επιτυχία θα είναι μονόδρομος. Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να καταφέρει τα πάντα, εάν το θέλει πολύ.

Δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο. Υπάρχει μόνο η λέξη ΜΠΟΡΩ  και θα τα ΚΑΤΑΦΕΡΩ.

Αυτός, ήταν ο λόγος που γράφτηκε το βιβλίο, για να πω στα παιδιά αυτές τις δύο λέξεις να τις κρατήσουν φυλαχτό και να πορευθούν στη ζωή τους, με αυτές. Το βιβλίο, απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά επειδή μπορούν πιο εύκολα να πιστέψουν στον εαυτό τους και στα θέλω τους. Δεν υπάρχει ακόμη στο υποσυνείδητο τους ο φόβος και η αμφισβήτηση και ίσως να θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στους γονείς να αποφύγουν με λανθασμένο τρόπο να δημιουργήσουν ανασφάλειες στα παιδιά τους όσο αφορά τα όνειρα που έχουν».

Είχες αποφασίσει να εκδόσεις το βιβλίο ή ήταν κάτι που προέκυψε στη συνέχεια;

«Το βιβλίο γράφτηκε με στόχο να εκδοθεί. Δεν θα υπήρχε λόγος άλλωστε να το γράψω για να μείνει στο συρτάρι του γραφείου. Θέλω μέσα από το βιβλίο τα παιδιά να εμπνευστούν και να μην αφήνουν κανένα να βάζει φρένο στα όνειρα τους. Γι’ αυτό στο βιβλίο υπάρχουν συμβουλές τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς από τον προπονητή ζωής και επιτυχίας Ραφαήλ Νικολάου».

Περνάνε μηνύματα μέσα από το βιβλίο σου. Θέλεις να μας περιγράψεις κάποια από αυτά;

«Το βιβλίο λέει στα παιδιά ότι μπορούν  να καταφέρουν αυτό που θέλουν ασχέτως με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, επειδή εμείς πιστεύουμε σε εκείνα. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Απλά να το πιστεύουν και να κάνουν τη δουλεία που χρειάζεται, μέχρι να τα καταφέρουν. Χωρίς δουλειά τίποτα δεν γίνεται και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν».

Θα δούμε συνέχεια στην ιστορία του Παμπίνου; Θα τον δούμε  σε άλλα… επαγγέλματα;  Ή σκοπός είναι να μείνει ποδοσφαιριστής;

«Το βιβλίο, απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα αθλήματα και επαγγέλματα. Ένα παιδί, είτε ασχολείται με τον χορό, είτε με τις πολεμικές τέχνες , είτε με την κολύμβηση, η συνταγή είναι η ίδια. Δεν αλλάζει κάτι στα θέλω και στα πιστεύω των παιδιών. Σίγουρα θα δούμε τον Παμπίνο σε άλλη θεματολογία που προβληματίζει τα παιδιά και τους γονείς και εννοείται πως θα κρατήσει την φιλοσοφία του για αυτοβελτίωση».

Το παιδικό βιβλίο έχει ιδιαιτερότητες. Πώς τις διαχειρίστηκες;

«Σίγουρα, ένα παιδικό βιβλίο έχει ιδιαιτερότητες. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά , πρέπει να γραφτεί με αρκετή προσοχή, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το κατανοήσουν και να το διαβάζουν με ευκολία και τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από το βιβλίο να επιτευχθούν.

 Η ολοκλήρωση του όμως, ήρθε κυρίως από την βοήθεια της εξαιρετικής ομάδας που είχα μαζί μου».

Πόσο καιρό σου πήρε από τη συγγραφή του βιβλίου μέχρι την έκδοση του;

«Το βιβλίο χρειάστηκε περίπου 6 μήνες και ο κύριος λόγος ήταν να εστιάσουμε στα σωστά μηνύματα και συμβουλές ώστε να μπορούν να τις ακολουθήσουν παιδιά και γονείς. Όταν όμως ξεκίνησα να γράφω την ιστορία, ήξερα από την αρχή ποιο θα ήταν το σενάριο και γενικότερα την όλη φιλοσοφία του βιβλίου».

Τελικά, εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μια κλήση στο να γράφουμε και βιβλία, ε;

«Αυτό είναι αλήθεια. Φαίνεται ότι η δημοσιογραφία σου ανοίγει νέους ορίζοντες και σου δημιουργεί την ανάγκη για ένα ακόμη τρόπο έκφρασης για να φτάσεις στην καρδία ενός ανθρώπου».

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου ζητήσω να μας αναφέρεις τι άλλο να περιμένουμε από εσένα; Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Έχω σαν στόχο να δημιουργήσω μια μικρή σειρά παιδικών βιβλίων με τον πρωταγωνιστή μας, τον Παμπίνο,  που θα έχει την ίδια φιλοσοφία με τον «Παμπίνο Ποδοσφαιριστή». Θα έχει ως στόχο να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά στα διάφορα θέματα που τα απασχολούν καθημερινά».

Θέλω να σε ευχαριστήσω και πάλι για την αποδοχή της πρόσκλησης γι’ αυτή τη συνέντευξη. Η τελευταία παράγραφος είναι δική σου, μπορείς να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη όπως εσύ νομίζεις.

«Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε. Δεν γίνεται να τελειώσει αυτή η συνέντευξη και να μην αναφέρω όλους  όσους συνεισέφεραν για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο και να το κρατάμε σήμερα στα χέρια μας.

Ο Παμπίνος ήταν μια συλλογική δουλειά. Χωρίς την εικονογράφο μας, την Παναγιώτα Μιχαήλ, δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Επίσης, χωρίς τις συμβουλές του Ραφαήλ Νικολου στα παιδιά και στους γονείς, το βιβλίο δεν θα ήταν τόσο μοναδικό, αφού είναι ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης για παιδιά. Τέλος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Αντρης Χαϊράλλα και τις Εκδόσεις Ευγνώμων δεν θα γινόταν αυτός ο στόχος μου εφικτός. Το βιβλίο, είναι μια συλλογική δουλεία, που κάθε ένας καταθέτει την ψυχή του και την ενέργεια του.

Θα ήθελα να κλείσουμε με μια πρόταση από την δήλωση που διαβάζει ο Παμπίνος στο βιβλίο, με την ελπίδα κάθε παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.

 «Είμαι ασταμάτητος πρωταθλητής! Είμαι νικητής»

spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...