Άντρη Χαϊράλλα: «Αισθάνομαι περήφανη για εμένα και τους συγγραφείς μου»!

Date:

Share post:

Η Άντρη Χαϊράλλα είναι μία δυναμική γυναίκα που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα, με την ίδια ευχαρίστηση και προπάντων, με την ίδια επιτυχία! Εκτός από συγγραφέας, είναι και ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου «Εκδόσεις Ευγνώμων», έτσι το books-cy.com επικοινώνησε μαζί της ώστε να μάθει περισσότερα!

Αναλυτικά:

Άντρη μου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο books-cy.com και να σε ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης για αυτή τη συνέντευξη!

«Καλησπέρα, Αντώνη μου, μεγάλη μου χαρά! Σ’ ευχαριστώ για την τιμή!»

Έχεις πολλές ιδιότητες και θα αναφερθούμε στις περισσότερες από αυτές, ξεκινώντας από αυτήν της συγγραφέως. Έχεις εκδώσει ήδη τέσσερα βιβλία, ένα μυθιστόρημα που ήταν και το πρώτο σου βιβλίο και στη συνέχεια τρία βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου και ενός ημερολογίου. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη συγγραφή;

«Η ανάγκη, Αντώνη μου. Η ανάγκη να επικοινωνήσω στον κόσμο πως μπορεί να γίνει καλύτερος, πως μια στάλα ανθρωπιάς είναι αρκετή ώστε να απαλύνει τον πόνο που υπάρχει στις ζωές τους. Αυτός ήταν ο στόχος του πρώτου μου βιβλίου, της «Αναστασίας» μου. Έπειτα ακολούθησαν άλλα τέσσερα βιβλία Προσωπικής Ανάπτυξης, τα τρία εκ των οποίων είναι έντυπα («Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης & Οραμάτων», «Θετική Μεταδοτικότητα», «30+1 Τρόποι Για Να Περνάς Ποιοτικό Χρόνο Με Τα Παιδιά Σου») και το ένα ψηφιακό («Αγαπώ κι Ευγνωμονώ»). Το καθένα πραγματεύεται διαφορετικές πτυχές του ανθρώπου, που όλα οδηγούν στην εξέλιξη και την ευτυχία του».

Το μυθιστόρημα «Αναστασία» έχει κερδίσει την καρδιά όσον το έχουν διαβάσει και νομίζω πως αυτό είναι το ζητούμενο για έναν συγγραφέα. Ερχόμενοι στην ιδιότητά σου ως εκδότρια, τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο συγγραφέα ώστε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στο δικό του βιβλίο;

«Η πιο σημαντική συμβουλή που θέλω να μοιραστώ με τον κάθε συγγραφέα που θέλει οι λέξεις του να αγγίξουν τις ψυχές των αναγνωστών του είναι να γράφει από καρδιάς. Να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του το μήνυμα που θέλει να περάσει και να γράφει ακριβώς όπως βγαίνουν οι λέξεις και τα αισθήματα από την ψυχή του, χωρίς φιλτράρισμα, χωρίς την κριτική σκέψη να κάνει τον τροχονόμο, χωρίς την γραμματική και το συντακτικό να κόβουν τον ειρμό των σκέψεων. Όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο (αυτό της Επιμέλειας). Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις τους ήρωες σου, να μπαίνεις στη θέση τους, να τους ζεις, για να μπορείς να τους αποτυπώσεις στο χαρτί και όχι απλά να τους περιγράψεις».

Οι «Εκδόσεις Ευγνώμων» μετράνε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ζωής. Και όμως, έχει αγκαλιάσει έναν σημαντικό αριθμό συγγραφέων, ενώ κατάφερε και έκδωσε το πρώτο του συλλογικό βιβλίο με τίτλο «Μένω σπίτι… Ταξιδεύω Παντού!». Πώς αισθάνεσαι για όλα αυτά τα επιτεύγματα, τι σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον και πώς πιστεύεις πως θα εξελιχθεί ο Εκδοτικός Οίκος στη συνέχεια;

«Αισθάνομαι περήφανη για εμένα και είμαι πολύ περήφανη για τους συγγραφείς μου. Τους καμαρώνω για όλα όσα πετυχαίνουν, που διακρίνονται, που εξελίσσονται στον τομέα της συγγραφής. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και την ίδια στιγμή αισθάνομαι πως έχω χρέος απέναντί τους να γίνεται πάντα το καλύτερο από όλη την Δημιουργική μας Ομάδα. Ως εκδότρια δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει στους συγγραφείς και το βιβλίο τους. Ένα βιβλίο μπορεί να κάνει δεκάδες βόλτες από το Ατελιέ στον συγγραφέα και πάλι απ’ την αρχή μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το ξέρεις, άλλωστε, κι εσύ από πρώτο χέρι.

Τα σχέδια μας για το άμεσο μέλλον είναι να προβάλουμε περισσότερο τους συγγραφείς μας και τα αξιόλογα έργα τους και να επεκταθούμε στην ελληνική αγορά. Έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα και έπονται κι άλλα. Θα μου επιτρέψεις να μην αναφέρω κάτι άλλο ακόμη, μιας και γνωρίζοντάς με θα έχεις ήδη διαπιστώσει πως δεν είμαι των μεγάλων λόγων, αλλά των πράξεων.

Δεν θα σου πω πώς πιστεύω ότι θα εξελιχθεί ο Εκδοτικός Οίκος Ευγνώμων, θα σου πω ποιο είναι το όραμά μου για τον Εκδοτικό Οίκο και αυτό δεν είναι άλλο από το να γίνει ο καλύτερος εκδοτικός οίκος στην Κύπρο. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά ακολουθούμε την καλύτερη διαδρομή, αυτήν που κανένας εκδοτικός οίκος δεν ακολουθεί και είναι ακριβώς αυτή που μας κάνει να διαφέρουμε. Το γεγονός ότι η φιλοσοφία των εκδόσεών μας τάσσεται υπέρ των συγγραφέων λέει πολλά. Είμαστε ένας εκδοτικός οίκος που κάνει την ανατροπή. Και, μεταξύ μας, πολύ γουστάρω!»

Πόσο τολμηρό ήταν για σένα να προχωρήσεις στην σύσταση ενός εκδοτικού οίκου; Φαντάζομαι πως το ρίσκο ήταν μεγάλο…

«Ήταν. Και τολμηρό και με μεγάλο ρίσκο. Όμως, το έψαξα πολύ. Μελέτησα την κάθε πτυχή, έμαθα όσα αγνοούσα, μα προπάντων ξεκαθάρισα την φιλοσοφία στην οποία θα στηριζόταν. Έβαλα γερές βάσεις, τις οποίες δεν διαπραγματεύομαι με τίποτα και για κανέναν. Και κάθε φορά κάνω μικρά βήματα, Αντώνη μου. Μικρά και σταθερά. Μελετημένα».

Τώρα, βλέποντας πίσω στον χρόνο που πέρασε, πιστεύεις πως θα άλλαζες κάτι σε σχέση με όσα έκανες μέχρι σήμερα με τις «Εκδόσεις Ευγνώμων»;

«Χχμμμμ, ναι. Πιστεύω πως θα έκανα. Ξέρεις, όταν είσαι στο ξεκίνημα εμπιστεύεσαι άτομα που λίγο-πολύ γνωρίζεις και δίνεις ευκαιρίες στη συνεργασία σου. Ε, αυτές οι ευκαιρίες όταν σε αφήνουν εκτεθειμένο δεν είναι όμορφο. Εάν θα έπρεπε να αλλάξω κάτι, αυτό σίγουρα θα ήταν η καλύτερη και σωστότερη επιλογή των συνεργατών μου. Συνεργατών που έχουν ποιότητα και χαρακτήρα. Πράγμα που γίνεται πλέον, εννοείται. Μετά το πάθημα έρχεται το μάθημα, έτσι δεν λένε;»

Τι χρειάζεται να έχει ένας συγγραφέας για να γίνει μέλος των «Εκδόσεων Ευγνώμων»;

«Πωπω… Τι με ρωτάς, Αντώνη μου; Δεν ζητάμε το τέλειο πακέτο χαχαχχαχα

Αλλά, οκ, σίγουρα κάποια πράγματα είναι βασικά και σε αυτά δεν διαπραγματευόμαστε. Ένας συγγραφέας, για να γίνει μέλος των Εκδόσεών μας χρειάζεται να είναι αυθεντικός και το έργο του να έχει δυνατά μηνύματα να δώσει στον κόσμο. Μηνύματα που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να αλλάξει πλεύση, να βελτιωθεί, να εξελιχθεί, να προχωρήσει. Σεβόμαστε τους συγγραφείς μέσα από το έργο τους και αυτό γιατί δεν τους γνωρίζουμε σε προσωπικό επίπεδο. Οπότε ο μόνος τρόπος να διαμορφώσουμε κάποια άποψη για αυτούς είναι να διαβάσουμε όλα όσα έχουν γράψει. Αφού το κείμενό τους περάσει από την Ομάδα Αξιολόγησης, τότε γίνεται μια συνάντηση (φυσική ή διαδικτυακή) με τους συγγραφείς, ώστε να τους γνωρίσω σε πιο προσωπικό επίπεδο».

Έχεις καταφέρει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα… Το θεραπευτήριο, τη συγγραφή, τον εκδοτικό οίκο και άλλα πολλά. Από αυτό φαίνεται πως είσαι ένα άτομο δραστήριο, είσαι όμως και μητέρα τριών πανέμορφων παιδιών. Αυτό πώς το διαχειρίζεσαι;

«Είχα την ευλογία να γίνω μητέρα σε πολύ νεαρή ηλικία, πράγμα που, ομολογώ, πως ήταν πολύ δύσκολο. Το γεγονός ότι απέκτησα την κόρη μου ενόσω σπούδαζα με έφερε αντιμέτωπη με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Τέτοιες, που με οδηγούσαν διαρκώς στο να βρίσκω και να δοκιμάζω διαφορετικές φόρμουλες, ώστε να φέρω εις πέρας όλα όσα έπρεπε να διεκπεραιώσω μέσα στην μέρα. Με την απόκτηση και των δύο αγοριών μου, σε αυτήν την διαδικασία «δοκιμών» οι αγάπες δεν έμεναν αμέτοχες. Κάθε άλλο. Τους εκπαίδευα από μικρούς, ώστε να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του και όλοι μαζί να δρούμε ως ομάδα. Κι επειδή τα είχα μάθει από μικρά να είναι αυτόνομα και παράλληλα να συμβάλλουν το κάθε παιδί με τον τρόπο του και στα μέτρα των δυνατοτήτων του, ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, τώρα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν παύω, όμως, να είμαι εφηβομάνα… οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι (ηθελημένα) νιώθω δεκαεφτάρα, για να μπορώ να συμβαδίζω με τους έφηβους μου και την ίδια στιγμή να μην χάνω το ενδιαφέρον μου για τη ζωή. Το αντίθετο μάλιστα. Το να νιώθεις έφηβος, αλλά να δρας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του ενήλικα σίγουρα σε οδηγεί σε άλλα επίπεδα. Άσε που το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην διαχείριση είναι ο προγραμματισμός… και αυτό είναι το φόρτε μου ;)»

Έχεις γράψει και βιβλίο σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να δημιουργείται από τους γονείς για τα παιδιά, άρα νομίζω πως ότι μας λες, πρέπει να το παίρνουμε κατά γράμμα!

«Φυσικά! Τι; Τζάμπα τα έγραψα; Όλα όσα έχω γράψει στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι όλα δοκιμασμένα και εφαρμοσμένα, με διάφορες παραλλαγές και συμβουλές προς αποφυγή και άλλες προς εφαρμογή. Θέλοντας να αξιοποιούμε ακόμη και τον πιο ελάχιστο χρόνο ποιοτικά, με έφερε αντιμέτωπη με σωρεία σκέψεων και ιδεών, τις οποίες μόνο εάν τις εφάρμοζα θα ήξερα κατά πόσο είναι λειτουργικές ή όχι. Οπότε, ναι, με απόλυτη βεβαιότητα σου λέω πως όποιος γονιός θέλει πραγματικά να περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του σε καθημερινή βάση, μπορεί! Δεν έχει παρά να δοκιμάσει όλα όσα μοιράζομαι μαζί του στο βιβλίο «30+1 Τρόποι Για Να Περνάς Ποιοτικό Χρόνο Με Τα Παιδιά Σου» και θα με θυμηθεί».

Άντρη, η πανδημία του κορωνοϊού έχει βάλει αρκετά «εμπόδια» στις ζωές μας. Ένας συγγραφέας πως μπορεί να τα ξεπεράσει αυτά; Θα είναι εύκολο;

«Μα για ποια εμπόδια λες; Δεν έχουν προστεθεί καινούρια εμπόδια στους συγγραφείς πέραν από αυτά που υπήρχαν προ κορωνοϊού. Ένας συγγραφέας χρειάζεται να εστιάζεται στο έργο του και στο τι μπορεί να προσφέρει μέσα από αυτό. Εάν εστιάζεται στην τέρψη του πνεύματος που θα προσφέρει, στην χαλάρωση, στην ενημέρωση, στον προβληματισμό, στην εξέλιξη και ούτω κάθε εξής ανάλογα με την θεματολογία του κάθε βιβλίου, θα βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να επικοινωνήσει όλα όσα θέλει να πει για το βιβλίο του. Αυτό θα τον κρατά σε εγρήγορση και διαρκή έμπνευση. Θεωρώ πως είναι εύκολο. Θέλει, όμως, χρόνο και καλή διάθεση. Κι αν θες να μιλήσουμε με στατιστικά δεδομένα, όσον αφορά τις πωλήσεις των βιβλίων την περίοδο της καραντίνας είχαν αυξηθεί. Όσον αφορά την αποστολή συγγραφικών έργων για αξιολόγηση, επίσης ήταν αυξημένη. Πάντως, εάν έκαστος συγγραφέας αντικαταστήσει την λέξη «εμπόδια» με την λέξη «πρόκληση», θα αλλάξει όχι μόνο η αντίληψή του αλλά και η δράση του. Κάθε πρόκληση είναι μία πρόσκληση για βελτίωση και ανάπτυξη σε κάθε τομέα της ζωής μας».

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας, Άντρη! Εύχομαι ό,τι καλύτερο για όλα όσα κάνεις στη ζωή σου και να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι «Εκδόσεις Ευγνώμων»!

«Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ Αντώνη μου, για την ζεστή φιλοξενία και για τις αξιοσήμαντες ευχές σου, τις οποίες και ανταποδίδω με πολλή αγάπη πάντα για τα καλύτερα σε όλα τα επίπεδα! Εγκάρδια σου εύχομαι το «books-cy.com» να γεμίσει με όμορφες συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και κριτικές που θα οξύνουν το πνεύμα μας και θα εμπνέουν όλο και περισσότερο κόσμο!»

spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...