Έρχεται η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Date:

Share post:

Στις 12 Δεκεμβρίου η μεγαλύτερη γιορτή της λογοτεχνίας

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, την ανώτατη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από το κυπριακό κράτος, θα απονείμει σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης γιορτής της λογοτεχνίας θα δοθούν τα Βραβεία Ποίησης, Μυθιστορήματος, Διηγήματος/Νουβέλας, Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου, Νέου Λογοτέχνη, Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους, καθώς και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους.

Τα Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελούν τον μακροβιότερο θεσμό διαγωνιστικού χαρακτήρα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, που εισήγαγε το 1968 η νεοσύστατη τότε Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ανάπτυξη της λογοτεχνίας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.

Περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της εισβολής και των μετέπειτα δύσκολων χρόνων της προσφυγιάς, συνεχίζουν να τιμούν αδιάληπτα τα έργα και τους συγγραφείς που ξεχωρίζουν κάθε χρόνο, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο μπορεί να φωτίσει, να ελευθερώσει και να μορφώσει.

Τα φετινά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αφορούν τις εκδόσεις 2021 και απευθύνονται σε λογοτέχνες που ζουν στην Κύπρο και γράφουν στην ελληνική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του θεσμού έχουν βραβευτεί περισσότερες από 300 εκδόσεις.

Το πρόγραμμα της Τελετής Απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας περιλαμβάνει:

1) Μουσική εισαγωγή από κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

2) Ομιλία από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιάννη Τουμαζή.

3) Ανάγνωση σκεπτικών βράβευσης

4) Επίδοση βραβείων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιάννη Τουμαζή.

5) Αντιφωνήσεις από τους βραβευθέντες, εναλλασσόμενες με την προβολή σύντομων ταινιών κινητικής τυπογραφίας με αποσπάσματα των τιμώμενων έργων.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ μετά το πέρας της Τελετής θα ακολουθήσει δεξίωση.

Photo 2.jpg
spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...