«Η κίτρινη ταπετσαρία»: Επιπλέον παραστάσεις και συζήτηση

Date:

Share post:

Τέσσερις επιπλέον παραστάσεις του έργου «Η κίτρινη ταπετσαρία», αλλά και μια ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση σε συνεργασία με τον οργανισμό Birth Forward και τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ), ανακοίνωσε η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου. 

Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα από τις 8 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στο Θέατρο Αιγαία. 

Η παραγωγή, που σκηνοθετεί η Μαρία Ιόλη Καρολίδου και πρωταγωνιστεί η Αντωνία Χαραλάμπους, είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν.

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου μιας νεαρής γυναίκας που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. 

Το κείμενο της Γκίλμαν αποτελεί ένα φεμινιστικό μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και μια έντονη κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

 • Λευκωσία, Θέατρο Αιγαία, Κυριακή 8, 15 Ιανουαρίου 7.30 μ.μ. Δευτέρα 9, 16 Ιανουαρίου 8.30 μ.μ. 97899409 SoldOut Tickets

Η συζήτηση 

Η συζήτηση με θέμα «Επιλόχεια κατάθλιψη. Έμφυλη Ανισότητα και το αντίκτυπο της στην ψυχική υγεία  των γυναικών» διεξάγεται την Κυριακή 15 Ιανουαρίου αμέσως μετά το τέλος της παράστασης. Επί του θέματος θα τοποθετηθούν οι Γιώργος Μεταξάς και Χριστίνα Σορόκκου, Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι και μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΨΥ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει εκ μέρους του Birth Forward η Κλινική Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Οργανισμού Μαργαρίτα Καψού.

Ο οργανισμός Birth Forward λειτουργεί ως πρεσβευτής για τους γονείς που επιθυμούν να κάνουν αυτόνομες επιλογές για τη δημιουργία οικογένειας, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παρέχει προάσπιση, στήριξη και επιμόρφωση για οικογένειες και επαγγελματίες.

Συντελεστές

 • Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
 • Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου
 • Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου
 • Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής
 • Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου
 • Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
 • Σχεδιασμός αφίσας: Άννα Φωτιάδου
 • Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
 • Επί σκηνής η Αντωνία Χαραλάμπους
 • Θερμές ευχαριστίες στους ηθοποιούς Πάνο Μακρή και Παναγιώτα Παπαγεωργίου για τη βοήθειά τους.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.

spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...