Κριτική: «Αναλφάβητος» – Σεμπάστιαν Φίτζεκ

Date:

Share post:

Πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα και νομίζω πως το μετάνιωσα που ξεκινήσα μαζί του με αυτό το βιβλίο.

Ο Φίτζεκ στον “Αναλφάβητο” συνεχίζει όσα έχει κάνει με επιτυχία στα προηγούμενα βιβλία του, έχοντας όμως μια δόση υπερβολής, που ίσως να ξεπερνάει τα όρια της πραγματικότητας και να μπαίνει στη φαντασία.

Το βιβλίο ξεκινά με μία σκηνή που κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν αχρείαστη, αφού δεν πρόσφερε τίποτα στην πλοκή του έργου, αλλά πήρε τον ρόλο της αφήγησης της ιστορίας. Μάλιστα όταν επέστρεψε η ιστορία σε αυτή τη σκηνή, ομολογώ πως την είχα ξεχάσει (τόσο αχρείαστη).

Από εκεί και πέρα, μέχρι την μέση του βιβλίου, η ιστορία κυλάει με αρκετό ενδιαφέρον, όμως στη συνέχεια περιπλέκεται το πράγμα. Ο Φίτζεκ προσπαθεί να δημιουργήσει μία ανατροπή που να ενθουσιάσει τον αναγνώστη. Σε κάποιους αυτή η επιλογή του συγγραφέα μπορεί να δουλέψει, σε άλλους όχι. Αυτό έχει να κάνει με τα προσωπικά αναγνώσματα που έχει ο καθένας. Για εμένα προσωπικά, δεν δούλεψε…

Η έρευνα που έχει κάνει ο Φίτζεκ για το βιβλίο του και τον αναλφαβητισμό είναι σε βάθος, ενώ αγγίζει μία εσωτερική αναζήτηση του πώς ο άνθρωπος μπορεί να καταλαγιάσει την σκοτεινή πλευρά που κρύβει μέσα του.

Γενικά το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, δημιουργώντας ερωτηματικά, κάποια εκ των οποίων απαντώνται, κάποια άλλα όχι. Και κλείνοντας, θα πρέπει να σταθώ στο σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου, το οποίο πρέπει να διαβάσετε, αφού δίνει μία ίσως διαφορετική οπτική της ιστορίας.

Για το Books-cy.com,

Αντώνης Κατσαρός

spot_img

Related articles

Παρουσίαση βιβλίου Λάκη Αργυρού “Εσύ για σένα”

Ο συγγραφέας Λάκης Αργυρού παρουσιάζει το βιβλίο του "Εσύ για σένα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων. Πληροφορίες:

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γρηγόριου Βασιλειάδη στη Λευκωσία

Οι εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Γρηγόριος Βασιλειάδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο...

Harry Potter: Έρχεται τηλεοπτική σειρά, δείτε το πρώτο teaser

Είναι πλέον επίσημο: Έρχεται η τηλεοπτική σειρά του Harry Potter που εδώ και καιρό ακούγεται ότι βρίσκεται στα...

Νέα έκδοση: Μιχάλης Φωτίου – Όταν οι ορίζοντες στενεύουν

Το βιβλίο του Μιχάλη Φωτίου «Όταν οι ορίζοντες στενεύουν» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Ανώνυμο. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ "ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ...