Κριτική: «Πώς να εξημερώνετε Αιθέρια Πλάσματα» – Γεωργία Καραολή

Date:

Share post:

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, από πολλές απόψεις, έπεσε στα χέρια μου αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος για το «Πώς να εξημερώνετε Αιθέρια Πλάσματα» της Γεωργία Καραολή, από τις εκδόσεις Πηγή.

Ένα βιβλίο γεμάτο… χρώματα, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε αμέσως από το εξώφυλλό του, αλλά και από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Η Γεωργία Καραολή, με τον πολύ ωραίο γραπτό λόγο της, μας ταξιδεύει μέσα σε μία καθ’ όλα ανθρώπινη ιστορία, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες.

Ένα βιβλίο που μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί με κάποιον από τους χαρακτήρες του (εμένα μου έτυχε) ή απλά να ακολουθήσει τη διαδρομή ενός εκκεντρικού ήρωα που ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Παραθέτω το οπισθόφυλλο:

Ένα αισθηματικό μυθιστόρημα εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχετε συνηθίσει.

«Όταν τα βλέμματά τους συναντιόνταν έτσι απροκάλυπτα, σαν γυμνά καλώδια, τις συγκρατημένες φύσεις τους αντικαθιστούσαν αγρίμια που έτρεχαν να σπάσουν τα τοιχώματα ο ένας του αλλουνού και να κουρνιάσουν οι ψυχές μαζί».

Ο Ρήγας, ένας χαρισματικός νεαρός πιανίστας, από αντίδραση στο οικογενειακό του περιβάλλον και κυρίως στη δεσποτική μητέρα του, απαρνιέται την εξασφαλισμένη δόξα και επιτυχία. Έχοντας ερωτευτεί παράφορα την ελευθερία της ροκ μουσικής, μετακομίζει στην Αγγλία κι έπειτα στο Βέλγιο. Βαθιά θλιμμένος και πληγωμένος, σπαταλά το ταλέντο του αλόγιστα σε επικά μεθύσια, εφήμερες σχέσεις, φωτισμένες με νέον σκηνές, ηλεκτρικές κιθάρες, υπόγεια μπαρ και ψυχεδέλεια.

Ένα τραγικό γεγονός και μία μοιραία συγκυρία τον αναγκάζουν να επιστρέψει για να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ ταυτόχρονα βουλιάζει στην κατάθλιψη. Ώσπου ένα πρόσωπο με διαπεραστικό βλέμμα βρίσκεται μπροστά του κερδίζοντας την καρδιά και τον σεβασμό του. Μαγνητισμένος από αυτό το αιθέριο πλάσμα, καλείται να νικήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που αναδεικνύει τον έντονο ψυχισμό των ηρώων οι οποίοι μέσα από σκέψεις και επιλογές εγκλωβίζονται ή απελευθερώνονται, μα κυρίως τολμούν.

spot_img

Related articles

«ΔΩΜΑΤΙΑ»: Ο νέος χώρος δημιουργίας και στήριξης γυναικών καλλιτεχνών στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53

Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53, ένα σημαντικό κέντρο για τις πειραματικές τέχνες στη Λευκωσία, παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών...

«Είμαστε ένας λαός παράξενος και μαζoxιστής»

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέκου Σακελάριου «Τότε που οι άνθρωποι γελούσαν»; Είμαστε...

Γεωργία Καραολή: «Σχεδόν όλα στο βιβλίο μου σχετίζονται με αληθινά γεγονότα»

Το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Καραολή μας κέντρισε το ενδιαφέρον και αφού το διαβάσαμε (ΕΔΩ η κριτική μας),...

Πεπρωμένο σε αναμονή

Ένα σύγχρονο γλυπτό, μια εικόνα πολύχρονης αναμονής πριν την ειρήνη, είναι το σκηνικό που δημιούργησε ο Δημήτρης Αληθεινός...