Ο Καθρέφτης της Σύγκρουσης: Έκθεση για τα κυπριακά μνημεία

Date:

Share post:

Εγκαινιάζεται στις 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Ο Καθρέφτης της Σύγκρουσης».

Είναι δημιουργία του Βέλγου πανεπιστημιακού Νίκο Κάρπεντιερ, ο οποίος εδρεύει στην Πράγα, κι ο οποίος είναι γνωστός για τον συνδυασμό ακαδημαϊκής ανάλυσης και καλλιτεχνικής πρακτικής.

Οι 93 φωτογραφίες, ομαδοποιημένες σε 33 μεταλλικές βάσεις, αναφέρονται στα μνημεία της Κύπρου και πώς αυτά διασταυρώνονται με τις επικρατούσες ιδεολογίες στο νότιο και βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι μια ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα μνημεία επικοινωνούν κυρίαρχους τρόπους σκέψης, αλλά και πώς μερικές φορές ασκούν κριτική σε αυτούς τους κυρίαρχους τρόπους.

Η έκθεση διερευνά επίσης πώς συσχετίζονται τα μνημεία στο νότιο και βόρειο τμήμα της Κύπρου και πόσο όμοια και διαφορετικά είναι.

«Βλέπουμε αυτά τα αγάλματα και μνημεία παντού στην Κύπρο, αλλά δεν δίνουμε αρκετή προσοχή σε αυτά και σε αυτό που πραγματικά μας λένε» εξηγεί ο ίδιος. «Είναι φωνές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και πρέπει να τις ακούμε, καθώς μας κάνουν να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας». 

4423254259409586 Sample2 TheWeightofaNation
  • Λεμεσός, Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 (99092421). Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 6μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 29 Ιανουαρίου (Σάββατο: 10π.μ.- 2μ.μ., Κυριακή: 3-7μ.μ., Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 9π.μ.- 6μ.μ., Τετάρτη & Παρασκευή: 9π.μ.- 2μ.μ.).

Ο Νίκο Κάρπεντιερ είναι ακαδημαϊκός, επιμελητής και καλλιτέχνης. Κατέχει τη θέση του Έκτακτου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Πράγα, Τσεχία) και θέση μερικής απασχόλησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Vilnius Gediminas (Λιθουανία). Είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στα Μέσα και την Επικοινωνία (2020-2024). Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δύο βιβλίων «The Discursive-Material Knot: Cyprus in Conflict and Community Media Participatio»n (2017, Peter Lang, Νέα Υόρκη) και «Iconoclastic Controversies: A Photographic Inquiry into Antagonistic Nationalism» (2021, Intellect, Μπρίστολ).

Χρησιμοποιεί συχνά μεθόδους έρευνας που βασίζονται στις τέχνες, συνδυάζοντας φωτογραφία, ηχητική τέχνη και εγκαταστάσεις και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των «Respublika!», «Iconoclastic Controversies I», «Wolf Talks» και «The Mirror of Conflict (Iconoclastic Controversies II)».

spot_img

Related articles

Παρουσίαση βιβλίου Λάκη Αργυρού “Εσύ για σένα”

Ο συγγραφέας Λάκης Αργυρού παρουσιάζει το βιβλίο του "Εσύ για σένα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων. Πληροφορίες:

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γρηγόριου Βασιλειάδη στη Λευκωσία

Οι εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Γρηγόριος Βασιλειάδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο...

Harry Potter: Έρχεται τηλεοπτική σειρά, δείτε το πρώτο teaser

Είναι πλέον επίσημο: Έρχεται η τηλεοπτική σειρά του Harry Potter που εδώ και καιρό ακούγεται ότι βρίσκεται στα...

Νέα έκδοση: Μιχάλης Φωτίου – Όταν οι ορίζοντες στενεύουν

Το βιβλίο του Μιχάλη Φωτίου «Όταν οι ορίζοντες στενεύουν» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Ανώνυμο. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ "ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ...