Ο Καθρέφτης της Σύγκρουσης: Έκθεση για τα κυπριακά μνημεία

Date:

Share post:

Εγκαινιάζεται στις 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Ο Καθρέφτης της Σύγκρουσης».

Είναι δημιουργία του Βέλγου πανεπιστημιακού Νίκο Κάρπεντιερ, ο οποίος εδρεύει στην Πράγα, κι ο οποίος είναι γνωστός για τον συνδυασμό ακαδημαϊκής ανάλυσης και καλλιτεχνικής πρακτικής.

Οι 93 φωτογραφίες, ομαδοποιημένες σε 33 μεταλλικές βάσεις, αναφέρονται στα μνημεία της Κύπρου και πώς αυτά διασταυρώνονται με τις επικρατούσες ιδεολογίες στο νότιο και βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι μια ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα μνημεία επικοινωνούν κυρίαρχους τρόπους σκέψης, αλλά και πώς μερικές φορές ασκούν κριτική σε αυτούς τους κυρίαρχους τρόπους.

Η έκθεση διερευνά επίσης πώς συσχετίζονται τα μνημεία στο νότιο και βόρειο τμήμα της Κύπρου και πόσο όμοια και διαφορετικά είναι.

«Βλέπουμε αυτά τα αγάλματα και μνημεία παντού στην Κύπρο, αλλά δεν δίνουμε αρκετή προσοχή σε αυτά και σε αυτό που πραγματικά μας λένε» εξηγεί ο ίδιος. «Είναι φωνές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και πρέπει να τις ακούμε, καθώς μας κάνουν να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας». 

4423254259409586 Sample2 TheWeightofaNation
  • Λεμεσός, Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 (99092421). Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 6μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 29 Ιανουαρίου (Σάββατο: 10π.μ.- 2μ.μ., Κυριακή: 3-7μ.μ., Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη: 9π.μ.- 6μ.μ., Τετάρτη & Παρασκευή: 9π.μ.- 2μ.μ.).

Ο Νίκο Κάρπεντιερ είναι ακαδημαϊκός, επιμελητής και καλλιτέχνης. Κατέχει τη θέση του Έκτακτου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Πράγα, Τσεχία) και θέση μερικής απασχόλησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Vilnius Gediminas (Λιθουανία). Είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στα Μέσα και την Επικοινωνία (2020-2024). Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δύο βιβλίων «The Discursive-Material Knot: Cyprus in Conflict and Community Media Participatio»n (2017, Peter Lang, Νέα Υόρκη) και «Iconoclastic Controversies: A Photographic Inquiry into Antagonistic Nationalism» (2021, Intellect, Μπρίστολ).

Χρησιμοποιεί συχνά μεθόδους έρευνας που βασίζονται στις τέχνες, συνδυάζοντας φωτογραφία, ηχητική τέχνη και εγκαταστάσεις και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των «Respublika!», «Iconoclastic Controversies I», «Wolf Talks» και «The Mirror of Conflict (Iconoclastic Controversies II)».

spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...