Τούτη εν η Κύπρος μας: Ζωγραφική του Γεώργιου Μαύρου

Date:

Share post:

Την έβδομη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γεώργιου Μαύρου με τίτλο τίτλο «Τούτη εν η Κύπρος μας» παρουσιάζει από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου η γκαλερί Γκλόρια. 

Ο Γεώργιος Μαύρος γεννήθηκε το 1955 στην Πάφο. Πατέρας του ήταν ο Κώστας Μαύρος μαχαιροποιός στο επάγγελμα και μητέρα του η Γρηγορία Χαραλάμπους το γένος Κανάρη. Αποφοίτησε από τη Τεχνική Σχολή Πάφου και κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Τελειώνοντας τη θητεία του, ταξίδεψε ως ναύτης στα καράβια. Γνώρισε πολλούς ξένους τόπους, και άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς ανθρώπους. Οι μυρωδιές όμως και οι θύμησες του τόπου του, τον έφεραν πίσω στην αγαπημένη του Πάφο. Παντρεύτηκε τη Μαρία Μιχαήλ από την Επισκοπή Πάφου και απέκτησαν 3 παιδιά και 5 εγγόνια μέχρι σήμερα. 

Με τη ζωγραφική και γενικότερα με τις τέχνες, είχε πάντα επαφή, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως το χαλκό, τον πηλό, το μάρμαρο, το ξύλο και τις λαδομπογιές.  Κατέληξε στη ζωγραφική γιατί τον συνεπαίρνουν τα χρώματα και οι σκηνές από τη Κυπριακή παράδοση.

Εμπνέεται από τα ήθη και έθιμα του περασμένου αιώνα, από τις μεγάλες γιορτές  όπως το Πάσχα «Λαμπρή», τα Χριστούγεννα, το θέρος, τον τρύγο, το γάμο και άλλα. Επίσης από τα βουνά και τις στάνες του χωριού, από τραγούδια, παροιμίες και γνωμικά. 

Είναι η ζωγραφική του Γεώργιου βιωματική και ταυτόχρονα πολύ αφηγηματική. Την παράδοση ο καλλιτέχνης την προσεγγίζει με σεβασμό και αγάπη. Αυτά τα αισθήματα καθρεφτίζονται στην δουλειά του. Η ζωγραφική του έχει αρκετά στοιχεία ναΐφ με μια τάση απόδοσης του όγκου και γενικά της τρίτης διάστασης.

Ένα στοιχείο που προβάλει συχνά στις σκηνές που ζωγραφίζει είναι το χιούμορ. Ένα σαρκαστικό χιούμορ, αφού πηγάζει μέσα από τα βάσανα του λαϊκού ανθρώπου, αλλά και ένα ιδιόρρυθμο, πικρό χιούμορ που χαρακτηρίζει τον ίδιο το Γεώργιο. Μια χαρμολύπη που δίνει στο έργο του ειλικρίνεια και ανθρωπιά.

  • Λευκωσία, γκαλερί Γκλόρια (22762605). Εγκαίνια: Τρίτη 16 Ιανουαρίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι τις 31 Ιανουάριου
spot_img

Related articles

5 προτάσεις κλασικής λογοτεχνίας Ρώσων συγγραφέων

Επιλέγουμε βιβλία Ρώσων συγγραφέων που είναι κλασικά στο είδος τους και πρέπει να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας: 1. Πόλεμος...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ: Ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στο Βιβλίο, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό

Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Παρουσιάζουν γνωστά βιβλία και σχολιάζουν...

Έκο: “Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να διαβάζει όλα τα βιβλία που αγοράζει”

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 50.000 βιβλία, είχε να πει τα εξής για τις...

Τριάντα τρία & τρία [33+3]: ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούβαρου

«Τριάντα τρία και τρία» ονομάζεται η νέα συλλογή ποιημάτων της Μαρίας Κούβαρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κενό...